Gruppebehandling – sorg og krise
Et gruppeforløb består af 12 sessioner, hvor 8 til 10 mennesker mødes med samme problemstilling. Der bliver delt viden og givet nye værkøjer. Håbet tilbyder to forskellige gruppeforløb.
Kriser og sorg
For de fleste mennesker byder livet på udfordringer fra tid til anden, alle mennesker bliver udsat for sorger og bekymringer i løbet af tilværelsen. En stor sorg eller ulykke er naturligvis altid forbundet med en voldsom forandring. Det bliver aldrig det samme igen. Nogen kommer godt igennem sorgen, andre lukker sig inde og bliver nedtrykte og bange. Akutte kriser opstår dig følge af exceptionelle begivenheder, der ofte opstår pludseligt. Hvis disse udfordringer overstiger vores evne til at kunne tackle dem og bringer overvældende følelser med sig, kan det udløse en krisereaktion. Der er individuelt, hvem der reagerer på hvad og hvordan, men har man været udsat for en voldsom hændelse vil mange opleve en reaktion både fysisk og psykisk. Reaktionerne kan være få eller mange.
Begivenheder der med sandsynlighed kan udløse en krise er:
- Alvorlig sygdom eller dødsfald
- Ulykker at være vidne til en ulykke eller være pårørende til en der er forulykket.
- Overfald
- Skilsmisse
- Fyring
- Overgreb
- Mishandling af børn
- Vold
- Tab af kontakt til nære familie – medlemmer
- Anbringelse af børn og unge
Hvordan reagerer man på krise og sorg ?
Reaktionerne er forskellige fra menneske til mennesker og afhænger af mange ting. Dit indre ”jeg” og din personlighed, opvækst, hvor er du i livet og hvordan har du det på det tidspunkt, hvor ulykken eller sorgen rammer dig. Det afhænger også af hvilket tilknytning du har, eller har haft til den eller det som du har mistet. I krisesituationer sker det ofte det, at du for en tid er ud af stand til at bruge din almindelig sunde fornuft.
Et kriseforløb består af fire faser
Chokfasen som vare fra i minutter over timer til nogle få dage. Du er præget af forvirring og kan ikke forstå, tro på eller se det der sker eller er sket i øjnene. Du kan være handlingslamme med hovedpine, ondt i maven, indre uro og rysteture.
Reaktionsfasen den varer måske nogle uger, måske nogle måneder. Du kan nu erkende det som er sket. Du er ulykkelig, afmægtig og tynget af sorg og fortvivlelse. Du føler vrede og meningsløshed . Du har erkendt at noget frygteligt er hændt i dit live og du prøver måske at finde forklaringer og placere skyld. Din krop reagerer måske med smerte og muskelspænding. Søvnløshed er almindelig.
Bearbejdningsfasen indledes efter nogle måneder og varer måske det næste halve år. Du begynder at bearbejde dine oplevelser og din sorg. Du gennemgår måske engang imellem det skete over for dig selv. Du kan reagerer med angst og sårbarhed. Men du kan efterhånden se mere nuanceret og realistisk på det som er sket. Du begynder at få et mere fremadrettet syn på din tilværelse og din egen rolle i den store sammenhæng. Men krisen og sorgen ligger stadig og lure, og kan komme frem når som helst med sårbarhed, angst og vrede. Du og dine nærmeste – skal være opmærksomme på belastningerne er eller har været så store at du udvikler en depression.
Nyorienteringsfasen gør sig gældende efter et års tid. Den strækker sig i realiteten over resten af livet. For selv om de sår som krisen og sorgen påførte dig, ikke er helet og kan nemt springe op igen, vil der være ar, som kan føles på sjælen. Inter bliver som før, men du har lært at leve med det som skete og du kan som regel tale om det neutralt og afklaret .Husk der altid kan opstå situationer hvor dine følelser bliver trigget, men du har lært at beherske dem og sætte dem på plads.
De klassiske krisereaktioner
- Chok
- Forvirring
- Uvirkelighedsfornemmelse
- Voldsomme følelse udbrud
- Smerter i maven, kvalme, dirre, opkast
- Følelse af gummiben, rysterure eller koldsved
- Angst, uro og forhøjet ”alarmberedskab”
- Søvn – problemer
- Ingen lyst til mad
- Koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer
- Skyld og skam – følelse
- Håbløshed, fortvivlelse og følelse af tomhed
Terapeutisk behandling af kriser
Det er vigtig at huske på at krisereaktioner er normale reaktioner på unormale hændelser. Reaktionen kan være meget intens, men ofte forsvinder symptomerne igen som tiden går. I processen er det vigtig at få god støtte af sine nærmeste og ens netværk og du kan også supplere med professionel hjælp. Nogle oplever at deres symptomer ikke forbedres over tid og måske ligefrem bliver værre som tiden går. I den forbindelse er det vigtig at få professionel hjælp, så krisereaktionen ikke udvikler sig til f.eks. til en depression eller PTSD.
Måden man bearbejder sine traumatiske oplevelser og svære følelser på, er ved at tale om dem i detaljer mange gange.
Beskrivelse af sorg
At miste er en uundgåelig del af livet, og alle mennesker bliver udsat for sorger i løbet af tilværelsen. Den kan for eksempel være, hvis en, du holder af bliver syg og dør. Hvis du selv rammes af alvorlig sygdom, hvis dit parforhold/ ægteskab går i stykker, hvis du aborterer, mister dit job eller mister kontakten til nære familiemedlemmer.
En stor sorg vil ofte være forbundet med svære følelser, men det enkelte menneskes sorgproces er unik. Det kan både gælde sorgens udtryksform, intensiteten af følelser kan varier og tidsperspektivet kan også være forskelligt fra person til person.
Sædvanligvis tager et sorgforløb dog længere tid end, hvad man selv og ofte også omverdenen forventer. Den kan derfor være godt at væbne sig med tålmodighed. Når vi rystes af sorg og kriser, risikerer vi også at vores selvbillede bliver rystet, så vi begynder at tvivle på om vi reagerer forkert.
Det kræves dog ikke et bestemt forløb med præcise faser for at komme sig gennem sorgen, og du skal give dig selv lov til at reagere, sådan som du gør. Tag imod hjælp og støtte fra andre, acceptere dine egene reaktion og give dig selv plads og tid.
Terapeutisk behandling af sorg
For nogle mennesker kan det være beroligende at tale med en terapeut omkring sorgforløbet og samtidig sikre sig, at man giver sig selv de bedste vilkår for at komme godt igennem processen.
For andre kan det føles som en nødvendighed med professionel hjælp, hvis sorgforløbet er gået i hårdknude. Her er eksempler på, hvornår sorgprocessen kan føles svær.
Sorgproces ved at ens barn er blevet tvangsanbragt og man har mistede kontrol og indflydelse på hvad der skal ske med ens barn
Er din sorgproces kompliceret af, at du har modsatrettede følelser for den afdøde, eller var i uvenner på det tidspunkt, hvor han/hun gik bort.?
Har du svært ved at acceptere dine egne reaktioner bliver du utålmodig i forhold til at få det godt igen eller bebrejder du dig selv?
Har du udviklet mange depressive symptomer og har du svært ved at få hverdagen til at fungere?
Mangler du mennesker tæt på dig, at dele svære følelser med eller er det så grænseoverskridende for dig at åbne op, at du går med alle dine følelser alene?
Hvis du har brug for hjælp til at komme ovenpå igen, har håbet gode erfaringer i at støtte mennesker, som oplever svær sorg i deres liv. Vi skaber et terapeutisk rum for dig, hvor du møder omsorg, empati, støtte og forståelse. Samtidig vil håbet normalisere mange af dine reaktioner og hjælpe dig til ikke at være selvkritisk eller selvbebrejdende.